Syrop pomarańczowy: • sok z 2 pomarańczy
• skórka otarta z 1 pomarańczy
• 10 łyżeczek cukru
• 50 g masła
• 2 kieliszki likieru lub słodkiej wódki
Wykonanie
Naleśniki:
Jajko ucieramy robotem z cukrem wanilinowym, dodajemy mąkę i mleko, potem wodę, miksujemy na gładką masę.
Smażymy naleśniki o średnicy ok 15 cm. Powinno ich być 12 sztuk.
Syrop pomarańczowy:
Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy. Z obydwu pomarańczy wyciskamy sok.
Rozgrzewamy rondelek z grubym dnem, ustawiamy średni gaz i wsypujemy cukier i wlewamy kilka łyżeczek soku pomarańczowego. Czekamy aż się rozpuści, nie mieszamy.
Do powstałego karmelu wsypujemy skórkę pomarańczową, wrzucamy masło i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy co całkowitego rozpuszczenia składników, nie przejmujemy się grudkami, bo wszystkie znikną.
Sos musi się zredukować i zgęstnieć, więc gotujemy go kilka minut. Po wyłączeniu wlewamy alkohol - najlepiej likier pomarańczowy lub cytrynowy, ale może być też słodka wódka, np Żołądkowa Gorzka.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek syropu. 4 naleśniki składamy w trójkąty i układamy na patelni. Polewamy sosem - musi nam go wystarczyć na trzy takie porcje. Podgrzewamy tak naleśniki na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Tak samo robimy z drugą i trzecia porcją.
Wskazówki
W oryginalnym przepisie likieru nie dodaje się do sosu, tylko polewa nim naleśniki i podpala tuż przed podaniem, ale mi to jakoś nie wychodzi :)
Naleśniki świetnie smakują z lodami waniliowymi.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.