• 50 ml białego rumu
• 1/4 limonki
• 5 dużych liści świeżej mięty
• 30 ml syropu cukrowego
• filiżanka kruszonego lodu
• woda mineralna gazowana
Wykonanie
Używany szklanki typu long drink - wąskiej i wysokiej.
Ćwiartkę limonki kroimy na 3 mniejsze kawałki i wrzucamy do szklanki. Liście mięty drzemy w palcach na mniejsze kawałki i dorzucamy do limonki. Ucieramy chwilę, aż mięta puści aromat a limonka sok. Nie mam moździerza do przyrządzania drinków, więc do ucierania najczęściej używam trzonka od tłuczka do mięsa. Tym samym tłuczkiem robię kruszony lód - wrzucam kilka kostek do woreczka, wkładam w ręcznik i tłukę :)
Do mięty i limonki wlewam rum, syrop cukrowy i wsypuję lód do połowy szklanki, dopełniam wodą gazowaną. Jeżeli lubimy słodkie drinki możemy zamiast wody użyć sprit'a.
Wskazówki
Syrop cukrowy możemy kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie w bardzo prosty sposób: do szklanej półlitrowej zakręcanej butelki wsypujemy szklankę cukru i wlewamy szklankę wrzącej wody. Potrząsamy butelką aż cukier się rozpuści, odstawiamy do schłodzenia - syrop cukrowy gotowy! Nie musimy go przechowywać w lodówce.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.