Kiełbasę kroimy na ćwierćplasterki, cebulkę w kostkę. Kapustę szatkujemy a koperek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kiełbasę z cebulą. Gdy cebula zacznie się rumienić przerzucamy wszystko do dużego garnka.
Na patelnię wrzucamy kapustę i chwilę przesmażamy, żeby nabrała temperatury po czym przekładamy do garnka i mieszamy z kiełbasą i cebulą. Na patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy, przelewamy do garnka. Całość posypujemy koperkiem, pieprzami i cukrem, solimy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.
Gdy kapusta będzie miękka rozpuszczamy na patelni masło, wsypujemy mąkę i krótko zasmażamy ciągle mieszając. Wrzucamy do zasmażki kilka łyżek kapusty, mieszamy i przekładamy z powrotem do garnka. Całość mieszamy, dosalamy do smaku.
Podajemy samo lub z pieczywem jako kompletne danie lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.