Młoda kapusta na krótko

Czas przygotowania: 25 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
1 średnia główka białej kapusty
300 g kiełbasy podwędzanej
3 cebule
pęczek koperku
2 szklanki wody
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka cukru
sól
olej

Zasmażka:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
Wykonanie
Kiełbasę kroimy na ćwierćplasterki, cebulkę w kostkę. Kapustę szatkujemy a koperek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kiełbasę z cebulą. Gdy cebula zacznie się rumienić przerzucamy wszystko do dużego garnka.

Na patelnię wrzucamy kapustę i chwilę przesmażamy, żeby nabrała temperatury po czym przekładamy do garnka i mieszamy z kiełbasą i cebulą. Na patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy, przelewamy do garnka. Całość posypujemy koperkiem, pieprzami i cukrem, solimy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.

Gdy kapusta będzie miękka rozpuszczamy na patelni masło, wsypujemy mąkę i krótko zasmażamy ciągle mieszając. Wrzucamy do zasmażki kilka łyżek kapusty, mieszamy i przekładamy z powrotem do garnka. Całość mieszamy, dosalamy do smaku.

Podajemy samo lub z pieczywem jako kompletne danie lub jako dodatek do obiadu.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na