Propozycja na szybki obiad lub kolację albo sposób na makaron pozostały po poprzednim daniu :)
Makaron (proponuję penne lub świderki) gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
Cebulkę kroimy w piórka, szynkę w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę i szynkę. Przesmażamy nie dłużej niż minutę. Cebulką ma się lekko zeszklić a szynka puścić aromat. Dokładamy makaron i przesmażamy mieszając ok. 3 minuty.
Gotowe :)
Wskazówki
Pod koniec smażenia możemy wbić 2 jajka i przetrzymać na patelni aż się zetną. Danie będzie bardziej syte.
Polecam podawać ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.