Makaron zasmażany

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
4 garście ulubionego makaronu
15 dkg szynki wędzonej
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka oleju
sól
Wykonanie
Propozycja na szybki obiad lub kolację albo sposób na makaron pozostały po poprzednim daniu :)

Makaron (proponuję penne lub świderki) gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.

Cebulkę kroimy w piórka, szynkę w paseczki.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę i szynkę. Przesmażamy nie dłużej niż minutę. Cebulką ma się lekko zeszklić a szynka puścić aromat. Dokładamy makaron i przesmażamy mieszając ok. 3 minuty.

Gotowe :)


Wskazówki
Pod koniec smażenia możemy wbić 2 jajka i przetrzymać na patelni aż się zetną. Danie będzie bardziej syte.

Polecam podawać ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na