Makaron z tuńczykiem i warzywami

Czas przygotowania: 30 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
4 garście makaronu (świderki lub rurki)
1 puszka tuńczyka w oleju
1 mała cukinia
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 cebula
4 łyżeczki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
sól
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu.

Olej z puszki tuńczyka wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę (nie obieramy). Dokładamy do cebulki i smażymy ok. 10 minut - powinna lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiąca. Na koniec posypujemy estragonem, tymiankiem i pieprzem.

Wrzucamy pomidory wraz zalewą i tuńczyka. Całość podgrzewamy 5 minut. Solimy do smaku.

Całość rozkładamy na makaronie na talerzach i posypujemy parmezanem.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na