Makaron z polędwicą i grzybami

Czas przygotowania: 30 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
4 garście makaronu "świderki"
1/2 kg polędwicy wieprzowej
kilka grzybów leśnych
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka słodka
czosnek granulowany
sól
natka pietruszki

Sos serowy
500 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
2 serki topione
sól
Wykonanie
Makaron gotujemy wg przepisu.
Do rondelka wlewamy śmietankę i kruszyny serki. Gdy serki się rozpuszczą smakujemy i ewentualnie dosalamy. Mieszamy makaron z sosem i zostawiamy pod przykryciem.

Grzyby kroimy na ćwiartki i smażymy na maśle kilka minut. Pod koniec smażenia solimy.

Polędwiczkę kroimy na paski lub w kostkę, przyprawiamy i smażymy na dużym ogniu max 5 minut. Nie można smażyć jej dłużej bo zrobi się twarda. Najdelikatniejsza jest tylko ścięta.

Jeżeli makaron zdążył wystygnąć podgrzewamy go na małym ogniu uważając, żeby sos się nie przypalił i nakładamy na talerze. Posypujemy posiekaną pietruszką. Na makaron wykładamy grzyby i kawałki mięsa.


Wskazówki
Potrawa świetnie smakuje dodatkowo posypana tartym parmezanem.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na