Sos serowy • 500 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
• 2 serki topione
• sól
Wykonanie
Makaron gotujemy wg przepisu.
Do rondelka wlewamy śmietankę i kruszyny serki. Gdy serki się rozpuszczą smakujemy i ewentualnie dosalamy. Mieszamy makaron z sosem i zostawiamy pod przykryciem.
Grzyby kroimy na ćwiartki i smażymy na maśle kilka minut. Pod koniec smażenia solimy.
Polędwiczkę kroimy na paski lub w kostkę, przyprawiamy i smażymy na dużym ogniu max 5 minut. Nie można smażyć jej dłużej bo zrobi się twarda. Najdelikatniejsza jest tylko ścięta.
Jeżeli makaron zdążył wystygnąć podgrzewamy go na małym ogniu uważając, żeby sos się nie przypalił i nakładamy na talerze. Posypujemy posiekaną pietruszką. Na makaron wykładamy grzyby i kawałki mięsa.
Wskazówki
Potrawa świetnie smakuje dodatkowo posypana tartym parmezanem.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.