• 6 garści makaronu
• 200 ml czerwonego pesto (słoiczek)
• 100 g żółtego sera
• 4 łyżki oscypka
• 2 łyżki oliwy
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu. Ja najczęściej używam tagiatelle lub penne.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, oscypka na małych.
Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy ugotowany makaron. Smażymy 5 minut, po czym wyłączamy ogień i wrzucamy pesto. Krótko mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy najpierw żółtym serem a potem oscypkiem.
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.