Makaron tagiatelle z boczkiem, kurczakiem

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
300 g makaronu tagiatelle
200 g piersi z kurczaka
200 g boczku wędzonego
kilka pieczarek
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
1 mały por
słoiczek suszonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
tymianek
lubczyk
imbir
papryka słodka
papryka ostra
sól
Wykonanie
Makaron gotujemy wg przepisu. Ja najczęściej używam kolorowego makaronu szpinakowo - pomidorowego.

Boczek, kurczaka, pieczarki, cukinię (nie obieramy) i paprykę kroimy w kostkę, pora w półplasterki. Suszone pomidory w paseczki. W zalewie oliwnej z suszonymi pomidorami jest z reguły czosnek. Warto go wykorzystać i użyć do potrawy pokrojony w drobną kosteczkę. Jeżeli go nie mamy dajemy do całości 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego.

Na patelnie wlewamy oliwę z suszonych pomidorów i wrzucamy boczek. Kurczaka przyprawiamy imbirem, paprykami i solą, dorzucamy na patelnię do boczku, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut.

Dodajemy cukinię, paprykę, pora, pomidory i czosnek. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut. Dorzucamy makaron, sos sojowy, przyprawiamy tymiankiem, lubczykiem, papryką słodką i ewentualnie solą. Smażymy jeszcze 3 minuty.


Pasujące dodatki
Danie świetnie smakuje z posypane już na talerzu kiełkami rzodkiewki.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na