• 300 g makaronu tagiatelle • 200 g piersi z kurczaka • 200 g boczku wędzonego • kilka pieczarek • 1 mała cukinia • 1 papryka czerwona • 1 mały por • słoiczek suszonych pomidorów
Makaron gotujemy wg przepisu. Ja najczęściej używam kolorowego makaronu szpinakowo - pomidorowego.
Boczek, kurczaka, pieczarki, cukinię (nie obieramy) i paprykę kroimy w kostkę, pora w półplasterki. Suszone pomidory w paseczki. W zalewie oliwnej z suszonymi pomidorami jest z reguły czosnek. Warto go wykorzystać i użyć do potrawy pokrojony w drobną kosteczkę. Jeżeli go nie mamy dajemy do całości 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego.
Na patelnie wlewamy oliwę z suszonych pomidorów i wrzucamy boczek. Kurczaka przyprawiamy imbirem, paprykami i solą, dorzucamy na patelnię do boczku, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut.
Dodajemy cukinię, paprykę, pora, pomidory i czosnek. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut. Dorzucamy makaron, sos sojowy, przyprawiamy tymiankiem, lubczykiem, papryką słodką i ewentualnie solą. Smażymy jeszcze 3 minuty.
Pasujące dodatki
Danie świetnie smakuje z posypane już na talerzu kiełkami rzodkiewki.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.