Likier kukułka

Czas przygotowania: 15 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
50 dag cukierków kukułek
1/2 l spirytusu
1/2 l wody
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
Wykonanie
Wodę zagotowujemy w rondelku, wrzucamy do niej wszystkie cukierki i podgrzewamy ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków.

Gdy cukierkowa woda lekko przestygnie dodajemy mleko zagęszczone i spirytus. Dokładnie mieszamy.

Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 7 dni, żeby się "przegryzł". Po tym czasie jest gotowy.


Wskazówki
Likieru nie trzeba przechowywać w lodówce. Wystarczy barek lub szafka (ciemne miejsce).

Polecam podawać likier z kilkoma kostkami lodu w kieliszku do koniaku.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na