Lazurowe surimi

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
200 g makaronu penne
250 g paluszków surimi
200 g mrożonego szpinaku
140 g sera pleśniowego Lazur
2 łyżki masła
1 czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
200 g śmietanki 10-18% z kartonika
100 ml białego wina
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
Wykonanie
Wstawiamy wodę na makaron.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy. Gdy się zeszkli dokładamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażymy ok. 3 minuty.

W międzyczasie solimy wodę i wrzucamy makaron.

Zamrożony szpinak dokładamy na patelnię. Przewracamy co chwilę na drugą stronę, żeby równomiernie się rozmrażał. Wsypujemy pieprz, solimy, wlewamy wino i przesmażamy całość ok. 3 minuty.

Paluszki surimi (jeśli kupiliśmy mrożone należy uprzednio je rozmrozić) kroimy na kawałki po ok 5 mm. Dokładamy do reszty, wlewamy śmietankę i mieszamy.

Makaron odcedzamy niedokładnie i nie przelewamy wodą. Dzięki temu nasz sos będzie lepiej się do niego kleił. Wrzucamy na patelnię, całość dokładnie mieszamy.

Ser z niebieską pleśnią (nie musi to być Lazur, ale to mój ulubiony) kroimy w drobną kostkę lub kruszymy. 3/4 sera wrzucamy na patelnię. Całość przesmażamy przez minutę.

Porcje nakładamy na talerze i posypujemy resztą sera.


Pasujące dodatki
Białe wino idealnie dopełnia smak.

Delikatne pszenne tosty fajnie uzupełniają potrawę swoją chrupkością.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na