• 200 g makaronu penne
• 250 g paluszków surimi
• 200 g mrożonego szpinaku
• 140 g sera pleśniowego Lazur
• 2 łyżki masła
• 1 czerwona cebulka
• 2 ząbki czosnku
• 200 g śmietanki 10-18% z kartonika
• 100 ml białego wina
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• sól
Wykonanie
Wstawiamy wodę na makaron.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy. Gdy się zeszkli dokładamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażymy ok. 3 minuty.
W międzyczasie solimy wodę i wrzucamy makaron.
Zamrożony szpinak dokładamy na patelnię. Przewracamy co chwilę na drugą stronę, żeby równomiernie się rozmrażał. Wsypujemy pieprz, solimy, wlewamy wino i przesmażamy całość ok. 3 minuty.
Paluszki surimi (jeśli kupiliśmy mrożone należy uprzednio je rozmrozić) kroimy na kawałki po ok 5 mm. Dokładamy do reszty, wlewamy śmietankę i mieszamy.
Makaron odcedzamy niedokładnie i nie przelewamy wodą. Dzięki temu nasz sos będzie lepiej się do niego kleił. Wrzucamy na patelnię, całość dokładnie mieszamy.
Ser z niebieską pleśnią (nie musi to być Lazur, ale to mój ulubiony) kroimy w drobną kostkę lub kruszymy. 3/4 sera wrzucamy na patelnię. Całość przesmażamy przez minutę.
Porcje nakładamy na talerze i posypujemy resztą sera.
Pasujące dodatki
Białe wino idealnie dopełnia smak.
Delikatne pszenne tosty fajnie uzupełniają potrawę swoją chrupkością.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.