Będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne lub foremka wielkości ok 23x30x6 cm. Będzie 5 warstw makaronu i 4 mięsne.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Wrzucamy mięso i obficie posypujemy przyprawami. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy pomidory z zalewą (jeżeli używamy całych pomidorów musimy najpierw usunąć z nich szypułki a na patelni podzielić na mniejsze kawałki)i koncentrat pomidorowy. Smażymy bez pokrywki 10-15 minut - aż sos odparuje. Smakujemy - musi być intensywne.
Sos beszamelowy:
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy mąkę, solimy i dodajemy gałkę muszkatołową. Podsmażamy ok minutę. Wlewamy mleko (jeżeli będzie ciepłe nie będą się robiły grudki) i ciągle mieszamy ok. minutę.
Farsz na patelni dzielimy na 4 części.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wkładamy pierwszą warstwę makaronu (3 płaty), smarujemy dokładnie sosem beszamelowym (ok. 1/2 szkl.), wykładamy farsz i 1/4 mozzarelli pokrojonej w kostkę lub plasterki. Czynność powtarzamy czterokrotnie. Ostatnią warstwę makaronu smarujemy beszamelem, polewamy keczupem i posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy przez 40 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku, grzanie: dół.
Wskazówki
Jeżeli zależy nam na delikatnym makaronie warto przygotować lasagne nawet dzień przed pieczeniem i przechowywać w lodówce. Dzięki temu pozwolimy alby sos beszamelowy wniknął i zmiękczył makaron.
Pyszna jest też odgrzewana.
Jako dodatek polecam pomidorki koktailowe i roszponkę skropione oliwą, octem balsamicznym i posypane ulubionymi ziołami.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.