Kurczak w miodzie

Czas przygotowania: 60 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
2 udka
2 podudzia
2 skrzydełka
mała pierś

Marynata:
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki imbiru
sól
Wykonanie
Pierś kroimy wzdłuż na 4 kawałki. Wszystkie części kurczaka nacieramy solą.
Cebulę ścieramy na tarce na miazgę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Miód, olej, cebulę, czosnek i przyprawy mieszamy dokładnie w większej misce. Wkładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron na dość dużym ogniu. Kiedy się zrumieni wlewamy na patelnię trochę wody - tak, żeby kawałki mięsa zanurzone były do 1/3 i przykrywamy. Kiedy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut, potem przewracamy mięso na druga stronę i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy, aż prawie cały płyn odparuje często obracając mięso, aby dokładnie pokryło się sosem.


Wskazówki
Żeby dobrze uwydatnić smak mięsa polecam podanie z warzywami z wody - kalafior, brokuły, młode ziemniaczki lub fasolka szparagowa pasują idealnie.

W przepisie są kawałki z jednego kurczaka wielkości 1 - 1 1/2 kg. Korpus został na rosół :) Możemy oczywiście zamiast różnych części kurczaka użyć np. 8 - 10 podudzi.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na