Kurczak Tikka Masala

Czas przygotowania: 60 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
Kurczak Tikka:
½ kg piersi z kurczaka
4 łyżki jogurtu naturalnego
½ łyżeczki tartego imbiru
½ łyżeczki tartego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki chili
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju kokosowego

Sos Masala:
1 szkl. posiekanej cebuli
2 szkl. posiekanych pomidorów
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka tartego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka Garam Masala
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki kuminu
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie
Kurczak Tikka:
Kurczaka kroimy w kostkę ok. 3x3 cm. Olej kokosowy będzie do smażenia. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Wrzucamy kurczaka do marynaty, mieszamy dokładnie i odstawiamy na pół godziny poza lodówką. Można go też marynować nawet do następnego dnia, ale już w lodówce.

Sos Masala:
Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, wrzucamy cebulę i rumienimy. Dokładamy czosnek i imbir. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki przed pokrojeniem. Musi być bardzo mięsisty i dojrzały. Jeśli nie ma sezonu na pomidory używamy tych dostępnych i dodajemy 2 łyżeczki pasty pomidorowej lub używamy pomidorów z puszki. Przyprawiamy i smażymy ok 3 minuty. Dodajemy śmietanę.


Zamarynowanego kurczaka smażymy na oleju kokosowym ok. 6 minut na największym ogniu. Rozgrzewamy sos Masala, do sosu dorzucamy kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty.
Podajemy z ryżem, najlepiej basmati.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na