Kurczak Tikka:
Kurczaka kroimy w kostkę ok. 3x3 cm. Olej kokosowy będzie do smażenia. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Wrzucamy kurczaka do marynaty, mieszamy dokładnie i odstawiamy na pół godziny poza lodówką. Można go też marynować nawet do następnego dnia, ale już w lodówce.
Sos Masala:
Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, wrzucamy cebulę i rumienimy. Dokładamy czosnek i imbir. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki przed pokrojeniem. Musi być bardzo mięsisty i dojrzały. Jeśli nie ma sezonu na pomidory używamy tych dostępnych i dodajemy 2 łyżeczki pasty pomidorowej lub używamy pomidorów z puszki. Przyprawiamy i smażymy ok 3 minuty. Dodajemy śmietanę.
Zamarynowanego kurczaka smażymy na oleju kokosowym ok. 6 minut na największym ogniu. Rozgrzewamy sos Masala, do sosu dorzucamy kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty.
Podajemy z ryżem, najlepiej basmati.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.