Dowolny makaron gotujemy wg przepisu, odlewamy i odstawiamy. Ja użyłam świeżego makaronu tagliolini barwionego sepią (z Lidla).
Przygotowujemy wszystkie składniki. Cebulkę siekamy w cienkie ćwierćplasterki. Czosnek w płatki. Kawałek imbiru obieramy, kroimy na plasterki i siekamy w paseczki. Połowę papryczki chili kroimy na plasterki. Jeśli chcemy, żeby potrawa była ostrzejsza nie usuwamy pestek. Listki kolendry również siekamy.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę, czosnek, imbir i chili. Smażymy ok. minutę mieszając.
Dorzucamy plasterki kurczaka, podsmażamy przez 3 minuty często mieszając. Wlewamy sos sojowy, wrzucamy pastę z trawy cytrynowej (ja kupiłam w Lidlu) i posypujemy kolendrą. Smażymy jeszcze ok minutę.
Do całości dokładamy ugotowany makaron. Mieszamy z mięsem i smażymy jeszcze ok minutę. Jeśli trzeba dosalamy, ale raczej dodany wcześniej sos sojowy powinien wystarczyć.
Gotowe!
Pasujące dodatki
Zamiast makaronu możemy dodać ugotowany ryż lub kaszę.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.