Kurczak po chińsku ekspresowy

Czas przygotowania: 15 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
200 g fileta z piersi kurczaka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
2 łyżeczki siekanego imbiru
2 łyżeczki siekanej kolendry
1/2 papryczki chili
ok. 4 łyżki jasnego sosu sojowego
olej (najlepiej sezamowy)
3 garście makaronu
Wykonanie
Dowolny makaron gotujemy wg przepisu, odlewamy i odstawiamy. Ja użyłam świeżego makaronu tagliolini barwionego sepią (z Lidla).

Przygotowujemy wszystkie składniki. Cebulkę siekamy w cienkie ćwierćplasterki. Czosnek w płatki. Kawałek imbiru obieramy, kroimy na plasterki i siekamy w paseczki. Połowę papryczki chili kroimy na plasterki. Jeśli chcemy, żeby potrawa była ostrzejsza nie usuwamy pestek. Listki kolendry również siekamy.

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę, czosnek, imbir i chili. Smażymy ok. minutę mieszając.

Dorzucamy plasterki kurczaka, podsmażamy przez 3 minuty często mieszając. Wlewamy sos sojowy, wrzucamy pastę z trawy cytrynowej (ja kupiłam w Lidlu) i posypujemy kolendrą. Smażymy jeszcze ok minutę.

Do całości dokładamy ugotowany makaron. Mieszamy z mięsem i smażymy jeszcze ok minutę. Jeśli trzeba dosalamy, ale raczej dodany wcześniej sos sojowy powinien wystarczyć.
Gotowe!


Pasujące dodatki
Zamiast makaronu możemy dodać ugotowany ryż lub kaszę.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na