Królik w śmietanowo-musztardowym sosie

Czas przygotowania: 60 min
Potrawa dla: 3 osób
Składniki
skoki przednie i tylne z 1 królika
2 łyżeczki tymianku
sól
5 łyżek masła
2 cebule szarotki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki musztardy Dijon
1/2 szklanki śmietanki UHT 10-12%
1 szklanka wody
Wykonanie
Skoki z królika nacieramy solą i siekanym tymiankiem i odstawiamy na godzinę (może być na dłużej).

Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i smażymy królika na średnim ogniu aż się zrumieni. Odkładamy.

Na tą samą patelnię dokładamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone w kostkę szarotki. Podsmażamy.
Wlewamy wino i dajemy mu odparować przez ok 3 minuty wciąż mieszając i zbierając z dna patelni pozostawiony przez królika smak. Dolewamy wodę i musztardę. Gdy całość się zagotuje układamy w sosie królika, mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy gaz. Dusimy go ok. 40 minut co jakiś czas przewracając na druga stronę.

Po uduszeniu mięsa wyciągamy je, do sosu wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Układamy w sosie królika, polewamy nim i pozwalamy mu się chwilę połączyć i nabrać smaku sosu.

Gotowe :)


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na