Zaczynamy od wstawienia osolonej wody na ryż. Zanim się ugotuje całe danie będzie gotowe.
Mleczko kokosowe podgrzewamy w rondelku. Dodajemy pastę curry. Jeśli lubimy bardzo pikantne potrawy możemy dodać jej więcej. Wlewamy sos rybny i sojowy, skórkę z limonki, imbir, cukier i solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut mieszając.
Zagęszczamy sos - w wodzie rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną i wlewamy do sosu ciągle mieszając, zagotowujemy. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
Oczyszczone krewetki przyprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Trzymamy cały czas dość duży ogień i wrzucamy krewetki. Smażymy ok 2 minut z każdej strony.
Na talerze wykładamy ryż robiąc z niego wianuszek. W środek wlewamy sos curry a na nim układamy po 5 krewetek dla każdego. Posypujemy pietruszką.
Wskazówka
Pasta curry - moją ulubioną i wielokrotnie sprawdzoną jest YELLOW CURRY PASTE firmy Kanokwan (do kupienia w większych marketach)
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.