• 3 łyżki majonezu
• 150 g jogurtu greckiego
• skórka starta z małej cytryny
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
• 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1/2 łyżeczki curry
• sól
Wykonanie
Krewetki myjemy, obieramy (zostawiamy ogonki, usuwamy jelito), solimy, posypujemy czosnkiem i odstawiamy na kilka minut.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto było bardzo gęste.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Gotowy sos schładzamy w lodówce.
Rozgrzewamy olej. Musi być go na tyle dużo, żeby krewetki pływały.
Każdą krewetkę maczamy w cieście trzymając za ogonek i obtaczamy we wiórkach kokosowych. Krótko smażymy na złoty kolor.
Podajemy ciepłe, jemy maczając w sosie cytrynowym.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.