Krewetki w cieście piwnym i kokosie

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
20 krewetek tiger
czosnek granulowany
sól
wiórki kokosowe
Ciasto:
1/2 szkl. piwa
1 jajko
mąka
sól

Sos cytrynowy:
3 łyżki majonezu
150 g jogurtu greckiego
skórka starta z małej cytryny
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
sól
Wykonanie
Krewetki myjemy, obieramy (zostawiamy ogonki, usuwamy jelito), solimy, posypujemy czosnkiem i odstawiamy na kilka minut.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto było bardzo gęste.

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Gotowy sos schładzamy w lodówce.

Rozgrzewamy olej. Musi być go na tyle dużo, żeby krewetki pływały.
Każdą krewetkę maczamy w cieście trzymając za ogonek i obtaczamy we wiórkach kokosowych. Krótko smażymy na złoty kolor.

Podajemy ciepłe, jemy maczając w sosie cytrynowym.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na