• 100 ml espresso
• 200 ml mleka
• 1 szkl. kostek lodu
• 1 szkl. lodów waniliowych
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 2 duże szczypty mielonego kardamonu
Wykonanie
Espresso i mleko muszą być schłodzone. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i uruchamiamy program smoothie lub inny, który pozwoli rozkruszyć lód.
Kawę przelewamy do wysokich szklanek.
Jeśli nie mamy blendera używamy shaker'a (ew. słoika z zakrętką), tylko wcześniej musimy rozkruszyć lód (np. tłuczkiem do ciasta, wkładając lód do woreczka).
Zamiast espresso możemy wlać do blendera 100 ml zimnej wody i wsypać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.