Kaszotto z grzybami i kabanosami

Czas przygotowania: 40 min
Potrawa dla: 5 osób
Składniki
200 g kaszy pęczak
200 g grzybów leśnych
100 g kabanosów
50 g żółtego sera
2 cebule
2 szkl. bulionu
1/2 szkl. białego wina
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie
Masło rozpuszczamy na patelni i szklimy na nim pokrojone w kostkę cebule. Dokładamy pokrojone w półplasterki świeże lub mrożone grzyby leśne. Posypujemy solą i pieprzem i smażymy ok. 10 minut.

Kabanosy kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy na patelnię, przesmażamy chwilę.

Surową kaszę wrzucamy do reszty przesmażamy 3 minuty, po czym wlewamy białe wino i odparowujemy je mieszając.

Bulion możemy ugotować wcześniej lub użyć tego z kostki. Polecam grzybowy (wzmocni smak całej potrawy) lub drobiowy, 1 kostka na 2 szklanki wody. Po odparowaniu wina wlewamy połowę bulionu, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię. Gdy kasza wchłonie bulion dolewamy resztę. Całe kaszotto musi się dusić 20 minut. Jeśli cały bulion się wchłonie a nie minie jeszcze ten czas trzeba dolać trochę wody. Pamiętajmy, że kaszotto trzeba co jakiś czas mieszać, żeby nie przywarło.

Gdy cały bulion odparował a pęczak jest już odpowiednio miękki wsypujemy potarty na dużych oczkach ser i mieszamy do rozpuszczenia. Bardzo polecam użycie do tego oscypka, ale może być zwykły żółty ser.

Nakładamy na talerze, posypujemy pietruszką i zajadamy.


Pasujące dodatki
Białe wino :)
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na