• 200 g kaszy pęczak
• 200 g grzybów leśnych
• 100 g kabanosów
• 50 g żółtego sera
• 2 cebule
• 2 szkl. bulionu
• 1/2 szkl. białego wina
• 2 łyżki natki pietruszki
• 3 łyżki masła
• sól
• pieprz
Wykonanie
Masło rozpuszczamy na patelni i szklimy na nim pokrojone w kostkę cebule. Dokładamy pokrojone w półplasterki świeże lub mrożone grzyby leśne. Posypujemy solą i pieprzem i smażymy ok. 10 minut.
Kabanosy kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy na patelnię, przesmażamy chwilę.
Surową kaszę wrzucamy do reszty przesmażamy 3 minuty, po czym wlewamy białe wino i odparowujemy je mieszając.
Bulion możemy ugotować wcześniej lub użyć tego z kostki. Polecam grzybowy (wzmocni smak całej potrawy) lub drobiowy, 1 kostka na 2 szklanki wody. Po odparowaniu wina wlewamy połowę bulionu, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię. Gdy kasza wchłonie bulion dolewamy resztę. Całe kaszotto musi się dusić 20 minut. Jeśli cały bulion się wchłonie a nie minie jeszcze ten czas trzeba dolać trochę wody. Pamiętajmy, że kaszotto trzeba co jakiś czas mieszać, żeby nie przywarło.
Gdy cały bulion odparował a pęczak jest już odpowiednio miękki wsypujemy potarty na dużych oczkach ser i mieszamy do rozpuszczenia. Bardzo polecam użycie do tego oscypka, ale może być zwykły żółty ser.
Nakładamy na talerze, posypujemy pietruszką i zajadamy.
Pasujące dodatki
Białe wino :)
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.