• 3/4 kg karkówki
• 200 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
• 50 ml mleka
• 1 op. zupy cebulowej
• 100 g żółtego sera
• 3 cebule
• olej
• sól
• pieprz
Wykonanie
Karkówkę kroimy na 6 plastrów, każdy z nich solimy i pieprzymy.
Na odrobinie oleju podsmażamy na złoto cebulkę pokrojoną w ćwierćplasterki.
Sos:
Do śmietanki i mleka wsypujemy zupę cebulową i dokładnie mieszamy.
Bo brytfanny lub naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu, układamy plastry mięsa, na każdym z nich cebulkę i zalewamy resztą sosu. Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika, grzanie góra/dół. Po pół godzinie odkrywany, posypujemy startym serem i pieczemy bez przykrycia kolejne pół godziny.
Podajemy z ziemniaczkami i lekką surówką.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.