Karkówka w sosie cebulowo - śmietanowym

Czas przygotowania: 80 min
Potrawa dla: 3 osób
Składniki
3/4 kg karkówki
200 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
50 ml mleka
1 op. zupy cebulowej
100 g żółtego sera
3 cebule
olej
sól
pieprz
Wykonanie
Karkówkę kroimy na 6 plastrów, każdy z nich solimy i pieprzymy.

Na odrobinie oleju podsmażamy na złoto cebulkę pokrojoną w ćwierćplasterki.

Sos:
Do śmietanki i mleka wsypujemy zupę cebulową i dokładnie mieszamy.

Bo brytfanny lub naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu, układamy plastry mięsa, na każdym z nich cebulkę i zalewamy resztą sosu. Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika, grzanie góra/dół. Po pół godzinie odkrywany, posypujemy startym serem i pieczemy bez przykrycia kolejne pół godziny.

Podajemy z ziemniaczkami i lekką surówką.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na