Jajka w sosie musztardowym

Czas przygotowania: 25 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
4 jajka

Sos musztardowy:
5 łyżeczek musztardy
3 łyżeczki masła
2 łyżeczki mąki
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego

Puree ziemniaczane:
4 średnie ziemniaki
3 łyżeczki mleka
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki siekanego koperku
sól
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo.

Ziemniaki dość drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rumienimy ciągle mieszając przez minutę. W międzyczasie dodajemy gałkę, pieprz i sól. Wlewamy mleko ciągle mieszając i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz, dodajemy musztardę i mieszamy. Zestawiamy z gazu i przykrywamy.

Ziemniaki odlewamy i odparowujemy. Gnieciemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy masło, mleko i koperek i dokładnie mieszamy.

Puree nakładamy na talerze, na nim układamy po 2 jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki i całość polewamy sosem.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na