Ziemniaki dość drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rumienimy ciągle mieszając przez minutę. W międzyczasie dodajemy gałkę, pieprz i sól. Wlewamy mleko ciągle mieszając i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz, dodajemy musztardę i mieszamy. Zestawiamy z gazu i przykrywamy.
Ziemniaki odlewamy i odparowujemy. Gnieciemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy masło, mleko i koperek i dokładnie mieszamy.
Puree nakładamy na talerze, na nim układamy po 2 jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki i całość polewamy sosem.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.