Gulasz tradycyjny z szynki

Czas przygotowania: 120 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 łyżeczka pieprzu czarnego
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mąki pszennej
4 liście laurowe
sól
olej
Wykonanie
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy w kostkę ok. 4x4 cm. Wrzucamy do dużej miski, solimy. Pieprze, gałkę i czosnek mieszamy w małym naczyniu i posypujemy mięso, mieszamy. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dzięki mące nie przypalą nam się przyprawy, mięso dokładnie się zamknie nie tracąc soku a sos po odparowaniu będzie odpowiednio gęsty.

Cebule kroimy w kostkę. Nie robimy tego zbyt dokładnie, ponieważ cebula w trakcie duszenia rozpadnie się i stanie się dodatkowym zagęszczeniem i dosmaczeniem sosu.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy połowę mięsa. Obsmażamy z każdej strony. Gdy lekko się zrumieni (trwa to kilka minut) przekładamy je do osobnego naczynia. Dolewamy na patelnię odrobinę oleju, żeby to, co na niej pozostało nie zaczęło się palić. Cały czas mamy największy gaz. Wrzucamy drugą połowę mięsa i postępujemy z nim tak, jak z poprzednią częścią. Mięso smażymy na raty, bo gdy wrzucimy na raz całość zamiast się dokładnie obsmażyć może puścić sok i zacząć się gotować, a ta czynność będzie później. Poza tym niedokładnie obsmażone mięso to zbyt jasny kolor sosu.

Zagotowujemy w czajniku ok. 1 litr wody.

Na patelnię po mięsie wlewamy jeszcze odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Szklimy ją chwilę. Jeśli w misce po mięsie została jeszcze jakaś mąka posypujemy ją na cebulkę.

Do cebuli wrzucamy całe mięso, smażymy chwilę mieszając. Wrzucamy liście laurowe. Zalewamy wrzącą wodą, tak żeby patelnia była prawie pełna. Przykrywamy, zmniejszamy gaz do połowy. Dusimy przez półtorej godziny do jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę (nie musi już być zagotowana, może być tak po prostu z kranu).

Po tym czasie mięso jest już miękkie. Odkrywamy patelnię, wyrzucamy liście laurowe, zwiększamy gaz i pozwalamy odparować nadmiarowi wody. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu, gdyż sos gęstniejąc będzie bardziej przywierał. Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty smakujemy i ewentualnie dosalamy.


Pasujące dodatki
Ziemniaki z koperkiem, buraczki
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na