Nie lubię marnować pieczywa, a zawsze coś zostaje. Jeśli mam starszy chleb lub bułki warto je wykorzystać. Grzanki świetnie się przydają do zup i sałatek.
Chleb lub bułki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojone pieczywo i zmniejszamy ogień. Posypujemy przyprawami. Grzanki na patelni powinny się suszyć. Musimy je ciągle mieszać. Są gotowe po kilku minutach kiedy staną się chrupiące.
Wskazówki
Grzanki najlepiej przechowywać w papierowej torebce. Dzięki dostępowi powietrza będą wciąż chrupiące.
Jeżeli chcemy mieć zdrowsze grzanki możemy użyć pieczywa pełnoziarnistego, należy tylko pamiętać, że przez ziarna jest ono bardziej wilgotne, więc musimy je troszkę dłużej suszyć na patelni.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.