Golonka pieczona

Czas przygotowania: 180 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
4 golonki (ok 2 kg)
8 średnich ziemniaków
4 duże cebule
1 piwo
garść siekanego koperku
olej

Marynata:
3 szkl. wody
5 liści laurowych
1 łyżka pieprzu ziarnistego
1 łyżka owoców jałowca
1 łyżka ziela angielskiego
3 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula

Przyprawy:
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Zaczynamy od marynaty. Do zimnej wody wsypujemy przyprawy, pokrojoną w pióra cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy mięso starając się, żeby całe było zakryte płynem, przykrywamy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na 2 dni.

Mięso wyciągamy z marynaty. Pieprze, kminek, gałkę i sól mieszamy w małym naczyniu i nacieramy nimi golonki. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Marynatę przecedzamy, dolewamy do niej 1/2 piwa i odstawiamy - będzie nam potrzebna do podlania mięsa.

Dno brytfanki smarujemy olejem. 4 cebule kroimy w półplasterki. Podczas krojenia (na otarcie łez) wypijamy pozostałą 1/2 piwa. Połowę cebuli wykładamy na dnie naczynia. Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na połowy. Układamy na cebuli, posypujemy połową koperku, wykładamy pozostałą cebule. Na warzywach układamy golonki. Marynatę wlewamy do brytfanki uważając, żeby nie spłukać przypraw z mięsa. Przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. grzanie góra/dół. Pieczemy przez 2 godziny, co pół godziny przewracamy mięso. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmieniamy grzanie na termoobieg + dół, 250 st i rumienimy golonki, aż płyn odparuje - ok pół godziny. Co kilka minut przewracamy mięso, żeby nie wyschło.

Mięso wykładamy na talerze, obok układamy ziemniaki z cebulką i posypujemy je pozostałym koperkiem.


Pasujące dodatki
- ogórki kiszone
- kapusta zasmażana
- bigos
- musztarda

- ZIMNE PIWO :)
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na