Forszmak

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: 8 osób
Składniki
1 kg udek z kurczaka
1 kg wędzonej kiełbasy (np. toruńskiej)
1 kg cebuli
1 słoik ogórków konserwowych
5 łyżek musztardy
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka jałowca
sól
olej
Wykonanie
Udka myjemy i w całości wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą kilka centymetrów powyżej mięsa, wsypujemy przyprawy, solimy. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut, jeżeli woda odparuje uzupełniamy ją. Po tym czasie udka wyciągamy do przestygnięcia a powstały bulion przecedzamy przez sitko i wlewamy do większego garnka.

Cebulkę kroimy w ćwierćplasterki i podsmażamy, wrzucamy do bulionu. Nastawiamy na średni ogień. Kiełbasę kroimy w półplasterki, też podsmażamy i wrzucamy do bulionu.
Ogórki kroimy w półplasterki i dorzucamy do reszty.

Wyrzucamy skórki, mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do gotującej się reszty potrawy. Dokładamy też musztardę, koncentrat i ewentualnie sól do smaku. Gotujemy aż ogórki zmiękną a płyn trochę odparuje.


Wskazówki
Zamiast przypraw do bulionu możemy użyć 2-3 kostek rosołowych - aromat będzie trochę mniejszy ale cała potrawa strasznie na tym nie ucierpi. Polecam te z liściem laurowym.

Potrawa idealnie nadaje się do wielokrotnego podgrzewania, mrożenia i wekowania.

Można ją podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na