Łososia kroimy na niezbyt długie paski. Sposób pokrojenia nie ma większego znaczenia, bo na patelni i tak trochę się rozpadnie.
Makaron gotujemy wg przepisu.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną w kosteczkę szarotkę (często używam młodej dymki zamiast szarotki) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przesmażamy przez ok. 2 minuty, dokładamy łososia, który ma się tylko lekko ściąć, wystarczą 2 minuty. Na patelnię dosypujemy mąkę i pieprz ziołowy. Przesmażona mąka lekko zagęści sos a podgrzany pieprz będzie bardziej aromatyczny. Po małej chwili wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje dodajemy posiekany koperek i ugotowany makaron. Potrawy nie trzeba już solić, ponieważ wędzony łosoś jest przeważnie dość słony. Gdy całość się zagotuje możemy podawać.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.