• 5 kg dyni
• 10 szkl. wody
• 2 szkl. octu
• 4 szkl. cukru
• 10 goździków
• 20 słoików 300 ml (takich od dżemu)
Wykonanie
Słoiki i zakrętki myjemy, wyparzamy i osuszamy.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wydrążamy środek – pestki możemy umyć, osuszyć i wykorzystać do innego dania lub po prostu obrać i zjeść.
Kawałki dyni obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 1/2 x 1 1/2 cm.
Wodę wlewamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, ocet i goździki. Wrzucamy pokrojoną dynię – jeżeli nasz garnek nie jest gigantyczny możemy to robić partiami.
Gotujemy dynię na mniejszym ogniu 5 minut od zawrzenia. Po tym czasie wkładamy ją łyżką cedzakową do słoików pamiętając, żeby nie wpadły nam goździki – powodują, że dynia ciemnieje. Dopełniamy słoiki gorącą zalewą, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ręczniku. Odwrócone słoiki zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Jeżeli za pierwszym razem nie zmieściliśmy w garnku całej dyni wrzucamy ją do pozostałej zalewy, zagotowujemy i powtarzamy dalsze kroki.
Wskazówki
Polecam jako dodatek do obiadów, składnik koreczków lub samodzielna przekąska do wódeczki :)
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.