Cytrynówka

Czas przygotowania: 120 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
1 l spirytusu
1 kg cytryn (ok. 6 szt.)
2 szkl. cukru
5 szkl. wody
Wykonanie
Cytryny bardzo dokładnie myjemy gąbeczką (taką jak do naczyń) i gorącą wodą. Jest to bardzo ważne, ponieważ sklepowe cytryny pokrywane są specjalnym woskiem, który musimy zmyć. Obieramy je bardzo cienko, tylko żółtą skórkę. Możemy do tego użyć obieraczki do warzyw. Skórki wrzucamy do garnka i zalewamy spirytusem, przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na dobę.

Z cytryn wyciskamy sok. Przelewamy go kilka razy przez drobne sitko a potem kilka razy przez sitko, na którym kładziemy bawełnianą ściereczkę. Przelewamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia ...

Odcedzamy spirytus do dużej miski. Do garnka ze skórkami wlewamy 5 szklanek wody i 2 szklanki cukru. Zagotowujemy, mieszamy i odstawimy. Gdy wystygnie przelewamy przez sitko do spirytusu.

Sok z cytryn jeszcze raz przelewamy przez sitko z bawełnianą ściereczką wprost do do wody z cukrem i spirytusem. Odstawiamy na pól godziny.

Kiedy płyn odstoi przelewamy go przez sitko ze ściereczką i rozlewamy do butelek. Będzie go ok. 2,5 litra. Odstawiamy w ciemne miejsce.

Cytrynówka jest gotowa po tygodniu. Nie trzeba jej przechowywać w lodówce.


Wskazówki
Żeby łatwiej wycisnąć sok z cytryn "masujemy" je, czyli kładziemy na stole i kulamy dociskając otwartą dłonią.

Wielokrotne filtrowanie jest bardzo ważne, ponieważ "farfocle" z cytryn mogłyby powodować psucie się cytrynówki.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na