Cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki i pomidora kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy czosnek i pieczarki a po 2 minutach mięso, przyprawiamy. Smażymy kilka minut na dużym ogniu cały czas mieszając i rozdrabniając mięso. Dokładamy paprykę, pomidora oraz keczup i smażymy ok. 3 minut.
Smakujemy - farsz musi być intensywny. Jeśli jest zbyt mdły dodajemy do smaku więcej przypraw.
Do farszu wlewamy ok. 1/2 szklanki wody i wsypujemy kaszę gryczaną (bez wcześniejszego gotowania). Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając, po czym wyłączamy gaz i odstawiamy na 15 minut, żeby kasza napęczniała.
Włączamy piekarnik: grzanie góra/dół, 200 st.
Cukinie myjemy, obcinamy niejadalne końcówki, nie obieramy. Kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy małą łyżeczką środki (miękką część, przy większych cukiniach z pestkami). Każdą połówkę nacieramy solą i czosnkiem granulowanym i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem skórką do dołu. Każdą "łódeczkę" wypełniamy farszem, przykrywamy paseczkami mozzarelli i posypujemy bazylią, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy po piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
Wskazówki
Z podanych składników farszu wystarczyłoby na ok. podwójną porcję, można więc użyć 4-6 cukinii i zrobić porcję dla większego lub głodniejszego grona.
Farszu można też użyć do papryk lub dużych pieczarek. Można go też zamrozić i wykorzystać innym razem.
Zamiast mozzarelli używam czasem żółtego sera, np gouda.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.