Wolę używać suchych drożdży niż świeżych - żeby nie trafić na zwietrzałe. 14 g to 2 paczuszki. Wrzucamy je do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto aż stworzy gładką kulę. Dodajemy oliwę lub olej rzepakowy, wyrabiamy jeszcze chwilę.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę, taką od piekarnika. Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, posypujemy serem. Pieczemy w 250 st., grzanie góra/dół.
Jeżeli nie robimy od razu drugiej pizzy pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni lub zamrażamy.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.