Botwinkę myjemy, łodygi i liście siekamy, buraczki cienko obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody. Solimy, posypujemy łyżeczką cukru, wlewamy łyżeczkę soku z cytryny. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Odcedzamy i studzimy.
Kefir mocno wstrząsamy przed otwarciem, wlewamy do miski. Dorzucamy koperek, szczypior, troszkę soku z cytryny, pieprzu i soli.
Ogórki obieramy i razem z rzodkiewkami ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładamy do kefirowej mieszanki.
Na koniec do całości dodajemy przestudzoną botwinkę, mieszamy i ewentualnie dosalamy do smaku. Schładzamy w lodówce ok. pół godziny.
Pasujące dodatki
Polecam podanie chłodnika z gotowanym jajkiem.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.