Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
1 kg mąki pszennej
1 szkl. mąki żytniej
1 łyżka soli
4 szklanki wody
1/2 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl. słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1/2 kostki drożdży
olej do smarowania
Wykonanie
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy mąkę żytnią (ja użyłam typu graham), sól, siemię lniane i słonecznik, mieszamy. Wkruszamy drożdże i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy ręką do połączenia wszystkich składników.

Na tą ilość ciasta używam dwóch foremek wielkości 25,5 x 12 cm. Smarujemy je olejem. Umyte od ciasta ręce moczymy zimną woda i nakładamy ciasto do foremek - dzięki zmoczeniu rąk ciasto drożdżowe łatwo się odklei. Ciasta powinno być trochę ponad połowę foremki. Ciasto chlebowe w foremkach zwilżamy wodą i posypujemy pestkami dyni. Odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 220/230 st., grzanie tylko dół. Pieczemy chleby na średnim poziomie przez godzinę.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na