Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy mąkę żytnią (ja użyłam typu graham), sól, siemię lniane i słonecznik, mieszamy. Wkruszamy drożdże i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy ręką do połączenia wszystkich składników.
Na tą ilość ciasta używam dwóch foremek wielkości 25,5 x 12 cm. Smarujemy je olejem. Umyte od ciasta ręce moczymy zimną woda i nakładamy ciasto do foremek - dzięki zmoczeniu rąk ciasto drożdżowe łatwo się odklei. Ciasta powinno być trochę ponad połowę foremki. Ciasto chlebowe w foremkach zwilżamy wodą i posypujemy pestkami dyni. Odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 220/230 st., grzanie tylko dół. Pieczemy chleby na średnim poziomie przez godzinę.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.