Buraki układamy w dużym garnku i zalewamy wodą tak, żeby były przykryte. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem godzinę od zagotowania.
Odlewamy, wrzucamy do dużej miski lub zlewozmywaka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na kilka minut.
Buraki obieramy. Ścieramy na tarce o małych lub dużych oczkach - tak, jak lubimy. Ja wolę drobno starte :)
Do małego rondelka wkładamy kilka łyżek buraczków, wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Dokładamy do reszty buraczków i dokładnie mieszamy.
Buraczki wkładamy do słoików zostawiając ok 2 cm miejsca od góry. Dokładnie wycieramy rant ręcznikiem papierowym i mocno zakręcamy.
Słoiki układamy w dużym garnku, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody.
Po pasteryzacji układamy słoiki na ręczniku pokrywką do góry i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.
Sprawdzamy czy wszystkie pokrywki są wklęsłe. Jeżeli jakaś jest wypukła okręcamy słoik, wycieramy brzegi słoika, zakręcamy i pasteryzujemy ponownie przez 20 minut po czym studzimy.
Wskazówki
Pasują idealnie do mięsnych obiadów w wersji prosto ze słoika jak i zasmażanej:
2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, wsypujemy łyżkę mąki pszennej i chwilę zasmażamy. Dorzucamy słoik buraczków i zasmażamy ok. 3 minuty.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.