• 1 łyżeczka mielonego kminku
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• kilka liści laurowych
• kilkanaście ziaren ziela angielskiego
• kilkanaście ziaren pieprzu
• kilkanaście ziaren jałowca
• sól
Wykonanie
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy i szatkujemy. Pomijamy ten krok jeśli lubimy kwaśny bigos. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą ( ok. 1 litr), posypujemy kminkiem, pieprzem ziołowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
W osobnym garnku gotujemy pod przykryciem pokrojoną w 2 cm kostkę łopatkę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, jałowcem i solą. Wody ma być tyle, żeby przykrywała mięso. Kiedy mięso zmięknie przecedzamy je przez sito wlewając bulion do kapusty. Kawałki mięsa wybieramy i dorzucamy do bigosu uważając, żeby nie dorzucić twardych przypraw.
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę na ćwierćplasterki i wrzucamy na patelnię. Jeśli są chude wlewamy troszkę oleju lub smalcu. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojone grzyby. Smażymy kilka minut i dokładamy do bigosu.
Do całości dodajemy koncentrat pomidorowy, powidła lub miód i wino, całość mieszamy i lekko solimy. Jeżeli trzeba podlewamy wodą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 2 godzin.
Bigos jest już gotowy, ale najlepszy jest, kiedy damy mu wystygnąć, pogotujemy godzinę, znowu wystudzimy i pogotujemy kolejną godzinę.
Pasujące dodatki
- dobry chleb
- ziemniaczki
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.