Banany w karmelu

Czas przygotowania: 10 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
2 dojrzałe banany
8 łyżeczek cukru
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki Nutelli
4 łyżki lodów śmietankowych
Wykonanie
Banany obieramy i kroimy na ćwiartki.

Nutellę lub inny krem czekoladowy wkładamy na maleńkiej miseczki i podgrzewamy w mikrofalówce ok. 30 sekund, żeby była bardziej płynna.

Na suchą patelnię wysypujemy cały cukier. Odpalamy duży ogień. Nie wolno mieszać niczym na patelni bo karmel się skawali, trzeba nią tylko co jakiś czas potrząsać, żeby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy zacznie lekko brązowieć wrzucamy na patelnie masło. Nadal niczym nie mieszamy tylko przechylamy patelnię na boki tak, żeby masło połączyło się z karmelem. Lekko zmniejszamy ogień i wrzucamy banany. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.

Wykładamy na talerzyki po 4 kawałki bananów, na nie kładziemy po 2 łyżki lodów i polewamy nutellą.


Pasujące dodatki
Gorzka czarna kawa - deser jest bardzo słodki.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na